Västerbottens informationsportal för byggnadsvård,
hushållning och samhällsutveckling

En stor del av tomten användes till odling av frukter, bär och grönsaker. Foto: Skellefteå museum.

En stor del av tomten användes till odling av frukter, bär och grönsaker. Fruktträden kunde planteras i raka rader, som rutnät eller stå i odlingskvarterens kanter för att skugga mindre. De flesta nöjde sig inte med några träd utan planterade ganska många eftersom frukt hade stort ekonomiskt värde, både som bidrag till självhushållningen och till avsalu. Bärbuskar stod i rader längs kökslanden eller i särskilda bärland. För att rymma fler fruktträd och bärbuskar spaljerades de.

Under fruktträden kunde köksväxter, jordgubbar och potatis odlas. Vanliga frukter och bär var äpple, hallon, jordgubbar, krusbär, rabarber, smultron och vinbär. För egnahemmets köksträdgård rekommenderades bönor, sallat, kål, lök, morot, palsternacka, potatis, kålhuvuden, kålrötter, persilja, rova, rädisa, rödbeta, spenat och ärtor. Många av dessa odlades i flera sorter och varianter. Odlingsjorden hölls på plats med kantväxter, till exempel persilja, violer, sippor eller gräslök. Kryddväxter som odlades var till exempel dill, mejram, persilja och timjan. Fröer för grönsaks- och kryddodling beställdes från frökataloger. Uppdragna plantor kunde även köpas i lokala handelsträdgårdar.